Strusie afrykańskie koło chałupy, nowa rzeczywistość?

Strusie afrykańskie koło chałupy, nowa rzeczywistość?

Czy hodowla strusia może być sposobem na poprawę kondycji materialnej polskich producentów żywności? Riposta jest ewidentnie twierdząca. Dotychczas nigdy oraz w żadnej opcjonalnej produkcji rolnicy  nie stali przed taką możliwością, jak w chwili obecnej. Pożądane byłoby zdać sobie sprawę z tego, iż niemalże bezprecedensowym brakującym produktem na świecie, a więc też w Europie, staje się mianowicie strusie mięso. Strusina jako wyrób handlowy funkcjonuje od niedawna, na a jego wysokie atuty zdrowotne powodują, iż robi się coraz bardziej modne. Ponadto mięsu strusia nie grozi BSE co też podnosi atrakcyjność wytworu. Ze strusi jest możliwe spożytkować niemalże wszystko, zaczynając od pazurów, poprzez wyroby z mięsa, jaja, skórę, po tłuszcz, który jest podstawą produkcji znakomitej jakości produktów kosmetycznych. Znaczącą rolę odgrywa w tym względzie turystyka agralna, ze strusiem w charakterze atrakcji w roli głównej. Należy zwrócić uwagę na zjawisko, iż strusie jest możliwe wykorzystać nie wyłącznie jako zwierzę hodowlane, lecz też jako atrakcję turystyczną. Hodowle strusi istnieją praktycznie w każdym klimacie. Hoduje się je w różnych warunkach klimatycznych, od Czarnego Lądu po surową Kanadę. Polska dysponuje idealnymi warunkami, tak pod względem klimatu, ogromnego areału ziemi stojącej odłogiem, tudzież zasobów ludzkich, które łatwo zagospodarować. Doniosła jest też doskonała lokalizacja Polski na linii Wschód Zachód. Europa sprowadza teraz przeszło 70% mięsa zza granicy Unii. Żaden drugi kraj Europy nie ma takiego potencjału wykorzystania ziemi, jak nasz. W naszym kraju percepcja hodowli strusia jest jeszcze bardzo znikoma. Fermy hodowlane nie potrafią w dalszym ciągu zapewnić takiego poziomu dostaw, jakiego, jakiej oczekują supermarkety do przystąpienia do sprzedaży. Ażeby zapewnić wyłącznie znikomy ułamek popytu strusiego mięsa w naszym kraju, potrzeba zabić całe stado strusi w Polsce, co bezspornie nie wchodzi w rachubę. Miara zjawiska jest znaczna, gdyż, co wymowne, producenci ze sobą realnie nie konkurują, jako że tak spore jest zapotrzebowanie, a wprost na odwrót, chętnie opowiadają o hodowli jak i służą wszelaką niezbędną pomocą.